niedziela, 5 czerwca 2011

ZIELONY GROSZEK Z ZIEMNIAKAMI

Danie na lato - paluszki lizac ! A jezeli jeszcze mam mozliwosc uzycia mlodych ziemniaczkow i swiezego groszku to wzamian spokojnie oddaje swoja dusze :). Jest to potrawa z grupy ladera - czyli obiadowej, ugotowanej lub pieczonej na olivie. Jednogarnkowa, szybciutka i bardzo latwa w wykonaniu. Zapraszam !

  • 500g zielonego groszku
  • 3 srednie ziemniaki pokrojone w kosteczke
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kosteczke
  • 5 zielonych cebulek
  • 1 lyzka koncentratu pomidorowego
  • 3/4 filizanki olivy (tutaj kazdy ilosc dodtosowuje wg. wlasnego gustu, filizanka - 0,23l)
  • peczek koperku
  • lyzeczka cukru
  • sol, pieprz
Podgrzewamy w garnku polowe olivy, dusimy leciutko cebule 3 minuty, dodajemy zielona cebulke, dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ziemniaki, marchew, groszek, koncentrat, cukier, sol i pieprz.
zalewamy do polowy woda. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu okolo 20 minut, dodajemy pozostala czesc olivy i drobno posiekany koperek, kontynujemy gotowanie jeszcze na 10 minut (tutaj czas regulujemy same), danie powinno pozostac tylko w olivie. Kali oreksi !

3 komentarze:

  1. Lubię dania jednogarnkowe. Uwielbiam młode ziemniaki i świeży groszek (nie cierpię konserwowego).
    To danie musi smakować wybornie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale letnio!
    Uwielbiam jednogarnkowce ale w lecie to jakoś rzadziej...jednak twoja propozycja bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń