Danie na lato - paluszki lizac ! A jezeli jeszcze mam mozliwosc uzycia mlodych ziemniaczkow i swiezego groszku to wzamian spokojnie oddaje swoja dusze :). Jest to potrawa z grupy ladera - czyli obiadowej, ugotowanej lub pieczonej na olivie. Jednogarnkowa, szybciutka i bardzo latwa w wykonaniu. Zapraszam !
- 500g zielonego groszku
- 3 srednie ziemniaki pokrojone w kosteczke
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 1 cebula pokrojona w kosteczke
- 5 zielonych cebulek
- 1 lyzka koncentratu pomidorowego
- 3/4 filizanki olivy (tutaj kazdy ilosc dodtosowuje wg. wlasnego gustu, filizanka - 0,23l)
- peczek koperku
- lyzeczka cukru
- sol, pieprz
Podgrzewamy w garnku polowe olivy, dusimy leciutko cebule 3 minuty, dodajemy zielona cebulke, dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ziemniaki, marchew, groszek, koncentrat, cukier, sol i pieprz.
zalewamy do polowy woda. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu okolo 20 minut, dodajemy pozostala czesc olivy i drobno posiekany koperek, kontynujemy gotowanie jeszcze na 10 minut (tutaj czas regulujemy same), danie powinno pozostac tylko w olivie. Kali oreksi !
Lubię dania jednogarnkowe. Uwielbiam młode ziemniaki i świeży groszek (nie cierpię konserwowego).
OdpowiedzUsuńTo danie musi smakować wybornie!
:)
Ale letnio!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jednogarnkowce ale w lecie to jakoś rzadziej...jednak twoja propozycja bardzo mi się podoba.
mniam
OdpowiedzUsuń